23 weken zwanger

23 weken zwanger23 weken zwanger en nog 119 dagen te gaan – Je baby is na 23 weken zwanger meer dan 28 cm lang en weegt ongeveer een pond. Hij kan je bewegingen nu voelen, dus zet een leuk muziekje op en maak een dansje door het huis. Wat voor ras je baby ook heeft, zijn huid is in dit stadium rood en rimpelig en zal er bij de geboorte waarschijnlijk roze of roodachtig uitzien. Deze kleur wordt veroorzaakt door bloedvaten die door de transparante huid van de baby heen schemeren. Zijn echte huidskleur ontwikkelt zich in de loop van het eerste jaar.

De bloedvaten in de longen van je baby ontwikkelen zich om hem voor te bereiden op het ademen, maar de volledige ontwikkeling van de longen duurt vele maanden langer. Bij baby’s zijn de longen de laatste organen die zich volledig ontwikkelen. Daarom hebben te vroeg geboren baby’s (geboren voor 37 weken) vaak zoveel moeite met ademen. De baby’s die na 23 weken zwanger worden geboren, hebben een kans om te overleven met behulp van intensieve medische zorg, maar de kans op ernstige complicaties is groot.

Je lichaam na 23 weken zwanger

Als je in je eerste trimester last had van hoofdpijn, dan wordt dat nu waarschijnlijk minder. (Veel vrouwen hebben vroeg in de zwangerschap last van hoofdpijn. Dit komt door zwangerschapshormonen, veranderingen in de bloedsomloop en/of verstopte holtes.)

Je kunt op een bepaald moment tijdens je zwangerschap last hebben van milde zwellingen, vooral van de enkels en voeten. Dit heet oedeem en wordt veroorzaakt door veranderingen in je bloedchemie waardoor vocht naar je weefsels verschuift en je groeiende baarmoeder druk uitoefent op de aderen die bloed terugvoeren vanuit de onderste helft van je lichaam, waardoor de bloedsomloop in je benen trager wordt. Oedeem is vaak het ergst aan het einde van de dag en in de zomer. Na de bevalling zal je lichaam dit extra vocht afvoeren. Daarom moet je na je bevalling wellicht een paar dagen vaak naar de wc en zweet je veel.

Het dier met de langste draagtijd is de olifant. Olifanten zijn wel twee jaar zwanger!

Tips tegen de ongemakken:

Hoe je zwellingen kunt beperken

Als pafferigheid toeslaat, probeer dan deze tips:

 • Doe je voeten omhoog wanneer je kunt.
 • Strek je benen als je zit.
 • Vermijd langdurig stilzitten.
 • Doe regelmatig lichamelijke oefeningen om de bloedsomloop te stimuleren.
 • Draag steunkousen (trek ze ’s ochtends meteen aan).
 • Drink veel water, want als je goed gehydrateerd bent, helpt dit opzwellen te voorkomen.
 • Als je ernstige of plotselinge zwellingen op je handen of in je gezicht ziet, bel dan je verloskundige of arts. Het kan een teken zijn van een ernstige aandoening: pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging).

Uitgelegd

Waarom bloedt mijn tandvlees en is het gevoelig?

Tijdens de zwangerschap stroomt er naar al je weefsels meer bloed, ook naar de weefsels in je mond. Dit kan leiden tot gevoelig en bloedend tandvlees. Maar dit is niet het moment om te stoppen met flossen, want er is een verband tussen extreem slechte gebitshygiene en vroegtijdig bevallen. Hoewel er geen concrete gegevens zijn die verklaren waarom dit zo is, is de theorie dat de bacteriën van ernstige gingivitis of tandabcessen in de bloedbaan kunnen komen en vroegtijdig bevallen veroorzaken. Desondanks is de zwangerschap een uitstekend moment voor een bezoek aan de tandarts voor een schoonmaakbeurt, al is het maar omdat je er waarschijnlijk geen tijd voor hebt als de baby komt.

‘Ik voel me nog helemaal niet zwanger en het duurt niet lang meer voordat ik moet bevallen. Ik heb nooit last gehad van ochtendmisselijkheid, en mijn buik is klein, ik ben tot nu toe 9 pond aangekomen. Ik voel me geweldig, maar ik kan niet goed slapen.’ – Arianne

Voedingstips:

Fouten die veel zwangere vrouwen maken op het gebied van voeding

Als je haast hebt en het ontbijt overslaat of je gaat voor een tweede portie of toetje, dan weet je dat je je wat voeding betreft op glad ijs begeeft. Maar het is niet altijd gemakkelijk te zien wat op het gebied van voeding echt niet mag. Hier zijn wat algemene fouten die tijdens de zwangerschap worden gemaakt:

 • Niet genoeg water drinken. Soms vermomt dehydratatie zich als honger en ga je meer eten. Hoe lichter je urine, hoe beter. Als het donkergeel is, moet je meer drinken.
 • Elke dag hetzelfde eten. Het kan best zijn dat je van je yoghurt en muesli houdt, en dat is ook goed voor je, maar een gebrek aan variatie kan leiden tot een onevenwichtig dieet. Eet een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen om een gezonde zwangerschap te houden.
 • Geen voorraad aanleggen in de frigo. Het is goed om voedzaam eten (zonder loze calorieen), zoals vers fruit en verse groenten bij de hand te hebben als je uitgehongerd thuiskomt of snel de deur uit moet. Dit voedsel kan er ook voor zorgen dat je het volhoudt terwijl je op het avondeten wacht en helpen voorkomen dat je te veel eet.

Activiteit na 23 weken zwanger:

Schrijf je baby een brief.

Dit geschenk zal door jou en je kind nog jarenlang gekoesterd worden. Laat je hart spreken en volg je inspiratie. Om je een beetje op weg te helpen:

 • Beschrijf je gevoelens voor je baby en hoe het is om te weten dat hij binnenin jou groeit.
 • Stel je een perfecte dag met je baby voor en wat je dan samen doet.
 • Schrijf je hopen, dromen en wensen voor je baby op.
 • Denk erover na wat het moederschap voor je betekent en wat jouw definitie van een goede moeder is.
 • Is schrijven niks voor jou, maak dan een collage of een herinneringendoos

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *