24 weken zwanger

24 weken zwanger24 weken zwanger en nog 112 dagen te gaan – Je baby groeit gestaag en is sinds vorige week, toen hij bijna een pond woog, ruim een ons aangekomen. Hij is bijna 33 cm lang, en heeft dus een erg slank figuur, maar zijn lichaam wordt evenredig opgevuld. De huid van je baby is dun, doorschijnend en rimpelig. Zijn hersenen groeien snel en de smaakpapillen zouden nu kunnen werken. Zijn longen ontwikkelen ‘takken van de  ademhalingsboom’ en cellen die een oppervlakteactieve verbinding produceren, een substantie die ervoor helpt zorgen dat de longblaasjes gemakkelijk uit kunnen zetten.

Je baby gaat steeds beter horen rond 24 weken zwanger en je kunt nu zelfs merken dat hij schrikt van plotselinge, harde geluiden. Maar hij raakt waarschijnlijk gewend aan de geluiden die hij geregeld in huis hoort, zoals je hond die blaft of het geluid van de stofzuiger. Veel nieuwe ouders staan versteld dat hun pasgeborenen zo onverschillig blijven bij zulke geluiden. Maar als je erover nadenkt: ze hebben maanden de tijd gehad om eraan te wennen.

Je lichaam na 24 weken zwanger

De bovenkant van je baarmoeder bevindt zich na 24 weken zwanger ongeveer 2,5 centimeter boven je navel en heeft ongeveer de grootte van een voetbal. Doordat de huid van je buik en borsten oprekt, kun je daar zo nu en dan jeuk hebben. Als je huid droog is, kan het helpen om hem goed gehydrateerd te houden.

Het kan ook zijn dat je ogen gevoelig zijn voor licht en plakkerig en droog aanvoelen. Dat is een volkomen normaal zwangerschapssymptoom dat bekend is als droge ogen. Om je ongemak te verlichten kun je een kunstmatige traanoplossing gebruiken om de ogen vochtig te houden.

Zitten je schoenen een beetje te strak? Voor een deel zijn opgezwollen voeten verantwoordelijk, maar de zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat alle gewrichten in je lichaam wat losser worden, waardoor je voetbotjes uit elkaar gaan staan.

De meeste vrouwen krijgen tussen 24 en 28 weken een glucosetest (ook wel glucosetolerantietest genoemd). Hierbij wordt getest op zwangerschapsdiabetes, een aandoening met hoog bloedsuiker tijdens de zwangerschap. Wanneer dit niet wordt behandeld, vergroot het hoge bloedsuiker de kans op een moeilijke vaginale bevalling of het nodig hebben van een keizersnede.

Dit komt doordat je baby veel te dik wordt, vooral in zijn bovenlichaam. Het vergroot ook voor je baby de kans op complicaties, zoals een laag bloedsuikergehalte bij de geboorte. Een positief testresultaat bij je glucosetolerantietest betekent nog niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt, maar het betekent wel dat je de uitgebreidere glucosetolerantietest moet krijgen om erachter te komen.

In 2003 kwam 27,6 procent van alle baby’s met een keizersnede ter wereld. Dat is een toename van 6 procent ten opzichte van 2002. 19 procent daarvan waren eerste keizersnedes.

Tips tegen de ongemakken:

Omgaan met opzwellen en groeien van voeten

Als je normale schoenen niet meer als vanouds passen, investeer dan in een aantal paar comfortabele, veelzijdige schoenen in een halve of hele maat groter dan de schoenen die je nu draagt. Het groeien van voeten tijdens de zwangerschap komt algemeen voor en is meestal blijvend, dus je kunt de schoenen zelfs nadat je baby is geboren nog lang genoeg dragen.

Je beste aanschaf rond 24 weken zwanger zijn instappers, zoals klompen, teenslippers, mocassins of muilen. Ze zitten niet alleen comfortabel, maar je zult blij zijn dat er geen gespen of veters zijn om mee te worstelen als je buik groter wordt. Zoek naar schoenen met een lage, stevige hiel om je in evenwicht te helpen houden met al het extra gewicht dat je voor je draagt.

Uitgelegd

Waarom test mijn verloskundige op zwangerschapsdiabetes?

Wanneer zwangerschapsdiabetes niet wordt behandeld, kan het problemen veroorzaken voor je baby. Als je test op zwangerschapsdiabetes positief is, betekent dit dat je zwangerschapshormonen het je moeilijk hebben gemaakt om insuline aan te maken en te gebruiken. Dit leidt tot een hoger suikergehalte in het bloed: hyperglycemie. De extra glucose in je bloed passeert ook de placenta waardoor je baby extra vet op kan slaan. Dit leidt tot problemen zoals beschadiging van de schouders tijdens de bevalling en lage glucoseconcentraties bij de geboorte.

Deze aandoening kan worden gereguleerd via het dieet, en bij de meeste vrouwen worden deglucoseconcentraties na de bevalling weer normaal. Maar zelfs als de glucoseconcentraties zakken nadat je baby is geboren, is het een goed idee om bij hetzelfde dieet te blijven omdat vrouwen die zwangerschapsdiabetes krijgen een zeer grote kans hebben om later in het leven diabetes te ontwikkelen. Als je je dieet onder controle houdt, kun je misschien vermijden dat je de ziekte krijgt. Zwangerschap is een uitstekende kans om erachter te komen of je erfelijke aanleg hebt om diabetes te ontwikkelen.

‘Ik denk continu aan mijn baby en aan alles wat ik moet doen en de dingen die ik moet leren voordat hij er is. Maar ik weet nu dat dat normaal is.’ – Gerda

Gezond blijven:

Verborgen vormen van lichaamsbeweging

Vraag je je wel eens af waarom je zo puft en steunt na het stofzuigen? Dat is omdat je ongeveer 200 calorieen per uur verbrandt! Hier volgen nog een paar dagelijkse activiteiten die je hart kunnen laten pompen en je lichaam sterker maken.

  • Zoenen: 58 calorien per uur
  • Spelen met een peuter: 216 calorien per uur
  • Ramen wassen: 200 calorien per uur
  • De hond uitlaten: 238 calorien per uur
  • Tuinieren: 324 calorien per uur
  • Zwaar schoonmaakwerk: 432 calorien per uur

Activiteit 24 weken zwanger:

Pak je verbeterprojecten in huis aan.

Ga met je partner om de tafel zitten en schrijf de dingen op die je in huis gedaan wilt hebben voor je kleintje geboren wordt. Geef de lijst vervolgens aan je partner. Door hem deze projecten te laten afhandelen, kun je je zelf goed op de baby voorbereiden. Je doet al genoeg! Dingen om over na te denken:

  • Installeer of controleer brandmelders, koop een brandblusser en maak een vluchtroute voor als er brand is.
  • Repareer kapotte meubels en andere dingen, of gooi ze weg.
  • Schilder de kinderkamer, hang gordijnroedes op, zet nieuwe meubels in elkaar.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *