25 weken zwanger

25 weken zwanger 25 weken zwanger en nog 105 dagen te gaan – Van hoofd tot hielen is je baby na 25 weken zwanger ongeveer 34 cm lang. Zijn gewicht, krap anderhalf pond, is nog niet veel, maar zijn lange magere figuur begint hij nu in te ruilen voor een rondere look. Als je baby zwaarder wordt, zal zijn rimpelige huidje gladder worden en begint hij er meer als een pasgeboren baby uit te zien.

De kleur en structuur van zijn haar zijn nu waarschijnlijk te herkennen, hoewel ze allebei na de geboorte nog kunnen veranderen. Baby’s die met rood haar worden geboren kunnen blond worden, pasgeboren baby’s met donker haar kunnen opgroeien met licht haar en blonde baby’s worden vaak donker. Bij Afro-Amerikaanse baby’s is de grootste verrassing meestal de structuur. Als je kind met grote, zachte krullen wordt geboren, kunnen ze gedurende de eerste zes maanden van zijn leven wat dichter en grover worden.

Je lichaam na 25 weken zwanger

Je baby is niet de enige met meer haar, je eigen lokken kunnen ook voller en glanzender zijn dan ooit. Het is niet zo dat je meer haar krijgt, maar het haar dat normaal gesproken uitvalt, blijft langer vastzitten dan gewoonlijk. Je kunt ook donkerder of dikker lichaamshaar hebben en het is niet ongewoon dat er nieuwe haren groeien op je kin, bovenlip, kaak, wangen, borsten of buik. Dit komt door een toename van de geslachtshormonen die bekend zijn als androgenen. In de weken na de bevalling zal alles weer normaal worden.

Je kunt je waarschijnlijk niet meer zo elegant bewegen als vroeger. Het doorgaan met sporten is veilig, maar gebruik wel je gezonde verstand: Ga niet sporten als je doodmoe bent en stop ermee als je pijn krijgt of als je je moe, duizelig of kortademig voelt. Lig niet te lang op je rug en doe ook geen oefeningen waarbij je waarschijnlijk je evenwicht kunt verliezen. Zorg dat je veel water drinkt en neem de tijd voor warming-up en cooling-down.

Als je je glucosetolerantietest krijgt bij 24 tot 28 weken, kan je huisarts een tweede buisje bloed afnemen om op bloedarmoede te controleren. Hoewel je bloedvolume dramatisch toeneemt tijdens de zwangerschap, wordt de totale hoeveelheid rode bloedcellen verdund. Dit probleem wordt soms fysiologische anemie genoemd en komt veel voor in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Als je bloedtesten laten zien dat je bloedarmoede hebt, zal je verloskundige waarschijnlijk aanraden om een ijzersupplement te nemen.

Tips tegen de ongemakken:

Overmatige beharing veilig verwijderen

Je kunt ongewenste beharing veilig epileren, harsen of scheren, maar beperk het gebruik van plaatselijk aan te brengen ontharingscremes of  lotions die beweren de haargroei te vertragen. Kleine hoeveelheden van deze producten kunnen door de huid worden geabsorbeerd en de veiligheid ervan tijdens de zwangerschap is niet goed onderzocht. Wat betreft permanente haarverwijderingstechnieken, laseren en elektrolyse, deze procedures lijken veilig te zijn tijdens de zwangerschap, maar ze kunnen behoorlijk pijnlijk en duur zijn.

Je kunt ook besluiten dat je al genoeg ongemakken hebt tijdens de zwangerschap en dat het de kosten niet waard is, aangezien het grootste deel van deze nieuwe haren drie tot zes maanden na de geboorte van je baby zal verdwijnen.

Uitgelegd

Waarom jeukt mijn huid zo?

Tijdens de zwangerschap rekt je huid op om ruimte te bieden aan je groeiende baby en je gewichtstoename. Daarnaast neemt je behoefte aan vocht toe, dus het is een grotere uitdaging om voldoende gehydrateerd te blijven. Die combinatie is een recept voor jeuk. Veel patienten klagen over jeuk van de onderbuik tijdens de tweede en derde trimesters.

Maar als de jeuk echt ondraaglijk is, lijd je misschien aan een zwangerschapsgerelateerde aandoening, zoals PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy), ofwel: zwangerschapsjeuk. Als je echt ontzettend last hebt van jeuk, gebruik dan veel vochtinbrengende creme, drink veel water en vermijd warme baden en ga niet te vaak in bad. Heb je nog steeds jeuk, raadpleeg dan je verloskundige of arts.

Ik vind het zo spannend om een liefdevolle band op te bouwen met mijn kind. Het wonder van het leven is zo’n prachtig geschenk om deel van uit te maken als ouder. Het is zo belangrijk om geduldig en liefdevol te zijn en van elke dag het beste te maken!’ – Marieke

Activiteit 25 weken zwanger:

Besteed deze week tijd aan je partner

Trakteer je partner op een romantische verrassing. Schrijf alle dingen van hem waarvan je houdt op, vertel hem waarom je denkt dat hij een geweldige vader zal zijn, of maak een wandeling en hou elkaars hand vast. Neem de tijd om op fysiek en emotioneel niveau een band te vormen en vier wat jullie bindt en waardoor je van elkaar houdt. Probeer ten minste eenmaal per week een half uur iets te doen waardoor het belang van je partner in jouw leven duidelijk wordt.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *